Att fotografera är ingen konst
Christian Andersson

      Konsten är att ta bra bilder. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter när det gäller att fotografera gamla dokument. Det har blivit ganska många bilder till dags dato.

      Först och främst behöver man naturligtvis en kamera. De flesta digitalkameror av idag är av tillräcklig kvalité. Ska man köpa nytt bör man se till att kameran har en väl tilltagen bildruta som går att vinkla på alla möjliga håll. Allra viktigast är dock att kameran är utrustad med fjärrutlösare.      Stativ är ett måste. Det går naturligtis att ta enstaka bilder på fri hand för eget bruk. Stativet jag använder är ett enkelt hemmabygge. Det har visat sig fungera bra så här långt.

      Bra belysning är inte detsamma som stark belysning. I de flesta fall går det utmärkt att fotografera i befintligt ljus. På en del arkiv vill de inte att man använder sig av extra belysning. Och man får ta seden dit man kommer.      Det viktigaste är att belysningen är jämn. Det är bra om det går att välja plats i rummet. Det kan vara möjligt att man behöver flytta på något bord om det låter sig göras. Arkivens bokvagnar går att använda till mycket.

      Infallande solljus är rena fördärvet. Se till att få ljuset avskärmat. Eller kom tillbaka någon annan dag.      Att använda fjärrutlösare betyder att man inte behöver röra själva kameran under fotograferingen och därmed riskera skakningsoskärpa.      Ett fotreglage (ännu ett hemmabygge) till fjärrutlösaren förenklar bläddrandet i volymerna.      Har man inte tillgång till originalet kan man alltid göra som en del andra. En kopia av en kopia av en kopia ......      Sparar du dina bilder på CD/DVD kan du behöva ett snyggt omslag. Ladda ner ovanstående mall:

  cdcover.doc
  cdcover.zip
DIGINPAST - 2010-09-13 - studiecirkel yahoo.se