Ostkanten
Utskriftsvänlig version Full upplösning Föregående bild Startsida Nästa bild
    Välkommen till en rundvandring på Flymens kyrkogård i norra Blekinge. Bilderna på gravstenarna ligger i den ordning vi tog dem när vi gick omkring med kameran vid två tillfällen i april 2001.

    Namnen i listan till vänster är klickbara. Namn och årtal är desamma som står på gravstenen. Efternamn inom parentes innebär att efternamn saknas på stenen. Dessa efternamn är hämtade från ett externt gravregister FinnGraven.se Namnen finns med för att det ska gå lättare att hitta rätt. En asterisk vid namnet innebär att det rör sig om en kasserad sten. Bläddra fram och tillbaka med pilarna. En klick på plustecket öppnar en högupplöst bild i nytt fönster (flik). På de allra flesta sidor finns länkar till motsvarande sidor i gravregistret.

    är det något du funderar över kan du alltid vända dig till Lyckå församling, som är en sammanslagning av Lösen, Augerum och Flymens församlingar. Ett annat bra tips är att åka till Flymen och själv vandra runt bland gravarna.

    Men först en titt inuti kyrkan. Text och bilder är hämtade från Wikipedia.

    Från Flymen till den dåvarande församlingskyrkan i Augerum är det idag 15 km; 1800-talets småvägar innebar nog ytterligare ett par kilometer. Den växande befolkningen på landsbygden skapade därför ett tryck att uppföra en kyrka även i denna del av Blekinge. 1856, i samband med biskopsvisitationen i Augerum, lyftes frågan. En ny kyrka ansågs dock för dyr och det skulle dröja 50 år innan kyrkan stod klar.

    Flymens kyrka uppfördes i granit 1905-1906 i Fjärdsjömåla och invigdes 1907. Från början var kyrkan en kapellkyrka. 1920 blev kyrkan huvudkyrka i den nybildade församlingen. På 1980-talet genomförde man en omfattande restaurering.Flymens kyrka - Wikipedia Flymens kyrka - Wikipedia
Full upplösning

Flymens kyrka - Wikipedia Flymens kyrka - Wikipedia
Full upplösning

Flymens kyrka - Wikipedia Flymens kyrka - Wikipedia
Full upplösning


Större karta    En tradition som är mycket speciell för Flymens kyrkogård är seden att vid juletid sätta ut julgranar på gravplatserna. Detta är en sed som har pågått sedan tidigt 1900-tal, kanske ända sedan kyrkogården anlades. Nu för tiden sätts det upp ett tiotal granar varje jul, men det var fler längre tillbaka i tiden. Granarna är meterhöga och dekorerade med glitter och svenska flaggor.


Framsida Förord Rapprt Bilagor Rapprt
    Länsstyrelsen har gjort en grundlig dokumentation när det gäller kyrkogården i Flymen. I dokumentet finns även en beskrivning av kyrkogårdar i största allmänhet.


Intern länk

>> Nästa sida
>> Finn graven - Lyckeby (Lösen-Augerum-Flymen)
>> Länstyrelsen Blekinge län - Dokumentation kyrkogårdar
>> Flymens kyrka - Riksantikvarieämbetet
>> Svenska kyrkan - Lyckå församling
>> Rondell Net - Blekinges kyrkor
>> Forumet Osthyveln: Augerums socken
>> Arkivguidens Forum: Flymens församling

2011-12-12 - Flymens kyrka och kyrkogård - Ostkanten  ostkanten@klaura.se